Hoppa till innehåll

Släpp taget om klasskrampen!

september 18, 2011


Medelklassångesten har tagit sitt grepp om oss och tänker inte släppa taget frivilligt. Samtidigt har förutsättningarna aldrig varit bättre
för oss att ta kommandot över våra egna liv. Det är dags att säga ifrån. Byta väg. Vi måste faktiskt inte lägga all vår lediga tid på att bygga altaner, stoppa korv och hålla koll på vilken typ av  stövletter som gäller just denna höst. Hör ni det? Vi måste inte!

Tv-serien Solsidan har gjort succé genom sin höga igenkänningsfaktor och vassa humor. En uppfriskande parodi på en livsstil som de flesta  av oss antingen har eller vill ha. Att kommentera sin samtid genom satir hör ju liksom till i det postmoderna samhället. Det är inget nytt under solen. Likväl kan vi genom den serien och andra  samtidsskildringar betrakta oss själva lite utifrån. Kritik och  självreflektion är välkommet. Nu som alltid.

Som det barn av den obildade arbetarklassen jag är och som den lite förvirrade klassresenär jag också är, tröttnar jag aldrig på diskussioner om klass i allmänhet och medelklass i synnerhet. Jag har så länge jag har kunnat, romantiserat över medelklasstillvaron med allt vad den innebär av bildning, trygghet och frihet. Att få tillhöra medelklassen är ett privilegium för en sådan som jag.

En dyr livsstil
Men nu har jag tröttnat. Det är inte värt alla avigsidor som kommer med den här livsstilen som hårdlanseras från alla håll och kanter. Allt har ett pris och det verkar som att priset för att leva ett medelklassliv i dagens Sverige kan sammanfattas i ett enda ord: stress.

Naturligtvis stressas det överallt i alla samhällsgrupper för att få  livet att gå ihop. Men den golfspelande och hysteriskt heminredande medelklasslivsstilen kostar pengar och pengar kostar tid. Och oro. Det är för väldigt många en kravfylld och ångestskapande tillvaro.

Medelklasskulturen är materialistisk, ytlig, självupptagen, tävlingsinriktad och isolerande. Priset vi betalar för att höra till  i denna värld är inte bara utbrändhet och en ständig känsla av att  inte räcka till. Bakom den nyrenoverade fasaden lurar det mest skrämmande och hotfulla av allt, ensamheten.

Utnyttja individualismen
Vi har nu ett gyllene tillfälle att dra nytta av individualismen som ju ändå  påverkar oss ända in i vardagsrelationerna. Vi kan ta de gottaste bitarna ur den och låta den verka till vår fördel. Det finns ingen anledning att vara så normstyrda att vi bara åker med och gör som alla andra. Alltså, dags att inse att livet är kort, alla är både lika och olika och framför allt, vi behöver varandra.

INGELA HEDBERG:

Intressanta texter om medelklassen:
http://www.tidskriftenarena.se/2011/06/14/medelklassens-sjalvbedrageri/

http://lindabrostrom.wordpress.com/2011/07/04/solsidan-ger-den-uppatstravande-medelklassen-en-tankestallare/

http://www.asfaltblomman.se/kan-hallbarhetsfragan-bli-det-som-overbrygger-skillnaderna-mellan-solsidan-och-knohult-5519439

Annonser

From → Uncategorized

One Comment
  1. jim Berg permalink

    Vad eller vilka är medelklass? Anställda på bemanningsfirmor tycker att de är medelklass. RUT-städerskor utan kollektivavtal tycker att de är medelklass, det har gått inflation i ordet medelklass.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: